сряда, 22 октомври 2008 г.

Какво не знаете за спанака, лука и доматите

Спанакът съдържа желязо и много фолиева киселина - важни за кръвта, както и голямо количество калций и фосфор, които укрепват костите. Един съвет - не притопляйте спанака, след като веднъж вече е изстинал.


Доматите са богати на витамин А, С и Е, които поддържат кожата и лигавиците, а пигментът ликопен се бори със свободните радикали, разрушаващи клетките. Доматите премахват отоците и стимулират храносмилането, а калият, който съдържат, сваля високото кръвно налягане.


Лукът активизира храносмилането, засилва апетита, предпазва черния дроб, жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Действа антибактериално и спира възпаленията. Режете лука много на ситно, за да се освободят неговите полезни съставки - фитонцидите.

Няма коментари: