сряда, 15 октомври 2008 г.

Как се лекува професионалният спазъм?

Спазмите на някои мускули са характерни за определени професии като машинописки, шивачи, художници, музиканти, служащи, които работят на клавиатурите на компютри. И спортисти също страдат от тях - особено тенисисти, играчи на пинг понг, боулинг. Медицината ги нарича акционни дистонии и са свързани с постоянни, повтарящи се движения.

Най-чести са на ръцете, но могат да се появят и на краката - например у шофьори на таксита, които по цял ден са с краката на педалите. Спазъмът обикновено е болезнен, може да извие ръката в неестествено положение. Може да се прояви в повтарящи се движения, които като че идват насила, без пациентът да може да им се съпротивлява.

Тези прости спазми могат да са само началото на затруднения за други, по-сложни и по-важни движения. Например - да препятстват писането на ръка, свиренето на цигулка или пиано, фината работа на електротехника. Тогава стават сериозна пречка за професията. Ако се спъва писането - графоспазъм, тогава пръстите се свиват болезнено около писалката, китката се извива и опъва. Шивашката дистония е много разпространена. Пръстите на ръката се вкопчват в ръкохватката на ножицата, около иглата за шиене, или върху плата, подаван за шев. Най-опасни са дистониите на ръцете, когато се работи с режещи или пробиващи инструменти, защото внезапният спазъм може да изведе прибора в погрешна посока и да причини тежко нараняване.

Лечението на дистониите е сложна, но благодарна работа за невролога. Защото медицината има сигурни средства да лекува това двигателно разстройство. Най-напред трябва да се постави сигурна диагноза за причината. Тя може и да не е толкова явна, както е при професионалните дистонии. От диагнозата зависи и предписване на подходящи лекарства и режим на натоварване на мускулите. Рядко е, но може да се наложи ръката или кракът да бъдат временно обездвижени.

Няма коментари: