неделя, 26 октомври 2008 г.

Когато купувате и готвите с мед

Есенната епопея с консервите е вече към своя край и идва време да се запасим с мед. В зимните дни е толкова приятно да се стоплиш с чаша чай, подсладен с него, да изпечеш меден сладкиш и дори месо в специална марината.

Защо го наричат „Храна на боговете"?
От древни времена пчелният мед е смятан за еликсир на живота, здравето и младостта. Заради съдържанието на микроелементи, ферменти, органични киселини, витамини, биостимулатори и антибиотични вещества той влияе благотворно на организма и е особено полезен за малки деца и хора с крехко здраве. Медът дарява организма с енергия и сили да преборва болестите. Неслучайно преди излизане на арената римските гладиатори непременно хапвали по малко мед, а древногръцкият философ Демокрит и поетът Анакреон обясняват дълголетието си с всекидневната му употреба. Предците им пък смятали, че с мед се хранят боговете на Олимп. Съвременните учени са установили, че той активизира умствената дейност и помага за пълноценния сън. Как да го избираме?

Ако сега на пазара ви предложат течен, прозрачен мед, не купувайте - той или е фалшификат, или е загряван, при което е загубил всичките си витамини и хранителни елементи. Пресен мед може да намерите през юли и август, но през октомври и ноември истинският в някаква степен вече е кристализирал, защото постепенно губи своята прозрачност и се превръща в плътна маса. Но дори и тогава трябва да изглежда еднороден и не разслоен. Изпробвайте го у дома, като разтворите във вода 1 с. л. от него - разтворът трябва да е леко мътен, но без утайка. По това ще познаете, че няма примеси. За да изглежда „истински" и „кристализирал", някои търговци добавят в бурканите нишесте. Ще ги разобличите, като сложите лъжица от този мед във вода и капнете 4-5 капки йод - разтворът ще посинее, ако продуктът е фалшив.

Какъв вид да предпочетем?
Ако ще го използвате като средство против простуди и белодробни заболявания, купете си липов мед. Високопланинският е прекрасен антисептик, с него може да лекувате рани и ангина. Най-чистият и вкусен мед се получава от бялата детелина. Липовият е ароматен, но с по-остър вкус, а медът от цветовете на плодни дървета е с приятен мирис и вкус и бавно кристализира. Акациевият е превъзходен във всяко отношение и почти бял на цвят. Впрочем, ако пчелите са били подхранвани с глюкоза или захарен сироп, медът също става неестествено светъл.

Какво да готвим с него?
Пчелният мед успешно замества захарта и е идеален за подслаждане на напитки и сладки десерти. Ще останете очаровани от карамелизирани орехи или меден карамел с бадеми например. Медът е отлична основа за сосове. Смесете равни количества дижонска горчица и акациев, ябълков или детелинов мед и полейте салати и горещи ястия с месо или птици. Този дресинг е подходящ също за десертни салати от синьо сирене, круши и печени фъстъци. С мед, кисело мляко и сок от лайм пък подправете салата от пилешко месо, печени чушки, лук, авокадо и сирене фета. А за да мариновате преди печене пиле, добавете в меда джинджифил, чесън, лук, настъргана лимонова кора и червен пипер. Невероятно вкусно е също малко преди пълна готовност да полеете печено месо с мед, разбит със соев сос.

Няма коментари: