сряда, 15 октомври 2008 г.

Яжте царевично масло срещу невроза

Царевичното масло има много интересен аромат - мирише на пуканки. По степен на усвояване от организма то е след зехтина. За възрастните е полезно с повишеното съдържание на витамини от групата В. Затова е добре да се консумира при постоянно лошо настроение в третата възраст, невралгии и неврити. Помага при болезнени пукнатини в ъглите на устните, изгаряния и кожни проблеми.

Лененото масло по степен на усвояемост е по-зле от царевичното. Но в него има много витамин Р и провитамин А. Особено се препоръчва при старчески депресии, срещу тях е по-добро от царевичното масло. Подобрява зрението, забавя увреждането на ретината при диабетна ретинопатия. Това масло обаче трябва да се пази на тъмно, защото се променя от светлината.

Соевото масло е много богато с микроелементи, особено селен и цинк. А това са микроелементите, които пазят от рак! Затова след онкологични операции - и за възрастни, и за млади! - е добре да се консумира повече соево масло. Изключение правят само операциите от рак на гърдата. Той е хормонален рак, а в соята има растителен естроген, който не е полезен в този случай.

Изоставят се високо калоричните храни - месо, масло, яйца. И се включват нискокалорични зеленчуци и плодове.

Няма коментари: