вторник, 14 октомври 2008 г.

Медът може да замени антибиотиците

За лечебните свойства на меда е известно отдавна. Учените обаче не предполагали, че популярното „народно средство" може да бъде много по-ефективно. Както изяснили холандски учени, медът е способен да унищожи бактериите, предизвикващи хронична хрема. Ефективността на средството в някои случаи е дори по-голямо от антибиотиците.

Канадски учени от университета в Отава изследвали действието на меда върху 11 щама от микроогранизми. Известно е, че микроорганизмите нерядко придобиват устойчивост към антибиотиците и практически не се поддават на въздействие.

Медът унищожава бактериите, смята се, че лъжица мед преди лягане помага да се справим с пристъпите на кашлица у деца по-малки от 6 години, а също така обезпечава здрав сън.

По думите на учените, медът има способността да лекува хронична хрема. Известно е, че хремата се предизвиква както от вируси, така и от бактерии. Вирусната хрема не изисква приемането на антибиотици и обикновено минава сама.

Бактериалната хрема трябва да се лекува с антибиотици, но ако бактерията е придобила устойчивост, то заболяването може да премине в хронична форма. В този случай медът може да стане ефективен заместител на антибиотиците, смятат канадците.

Няма коментари: