сряда, 22 октомври 2008 г.

Белият трън помага дори при псориазис

Неговите съставки предпазват от увреждане черния дроб, съдействат за възстановяване след хепатит и помагат при алкохолна цироза, а също така улесняват и елиминирането на жлъчните камъни

Билката бял трън вирее по Средиземноморието, но се култивира и на други места. Нейните плодове и семена съдържат флавоноидите силибин, изосилибин, кверцетин, таксиболин, силихристин и други. Емпиричната медицина е използвала белия трън за лечение на жлъчни заболявания. У нас от него е създаден растителния препарат "Карсил" (легалон, силибин, силимарин).

Основното действие на препарата е хепатопротективно - предпазва от увреждане черния дроб. Този ефект се постига чрез стимулиране на синтеза на структурни функционални протеини и фосфолипиди и ускоряване на регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцитите). В последно време е установено, че "Карсил" действа като антиоксидант - неутрализира свободните радикали и прекъсва процеса на пероксидация на липидите. По такъв начин се възпрепятства разрушаването на хепатоцитите. Едновременно с това препаратът потиска левкотриена и влияе стабилизиращо на клетъчните мембрани на чернодробните клетки, като ги предпазва от деструктивното действие на екзогенните токсини.

Вирусният хепатит също се повлиява благоприятно при третирането му с "Карсил". Лекуваните с препарата болни се възстановяват по-бързо, в сравнение с нелекуваните с него. Обичайното време за подобрение на състоянието е след около 3 седмици. Положителният ефект при над 78% е потвърден не само клинично, но и чрез биохимични тестове.

Препаратът подпомага регенеративните функции на чернодробните клетки след вирусен хепатит В (както и след други заболявания) посредством стимулиране на ядрената полимераза А, в резултат на което се увеличава рибонуклеиновата киселина и Протеиновата синтеза на хепатоцитите. Препаратът упражнява протективно действие и спрямо бъбречната функция и по-специално на мезенгиалните тъканни структури. Изследванията показват, че "Карсил" е традиционно средство за лечение на чернодробна цироза от различен характер, но преди всичко - на алкохолната цироза. Приема се, че препаратът повишава устойчивостта на организма спрямо инфекции и интоксикации, като спомага за възпроизводството на чернодробни клетки, което удължава живота на болните.

Има достатъчно доказателства, че "Карсил" предизвиква разреждане на жлъчката, спомага за разтваряне на жлъчните камъни и улеснява тяхното елиминиране от организма. Прилаган в продължение на около 4 седмици, препаратът води до почти пълно оздравяване. Едновременно с това той нормализира холестерола и триглицеридите.

За съжаление много малко се знае, че"Карсил" е подходящ за лечение на псориазис и поради това не се назначава на пациенти с това упорито заболяване. А е установено, че този препарат потиска левкотриена и подобрява чернодробната функция, като улеснява елиминирането на циркулиращите ендо-токсини, които се образуват при псориазиса.

Препаратът се намесва в синтезата на цикличния аденозин-моно-фосфат в кожата на болните, което е в основата на лечебния ефект.

Нарушенията във въглехидратната обмяна при диабета провокира т. нар. оксидативен стрес. "Карсил" притежава способността да предпазва организма от страничните ефекти на множество химиотерапевтични средства.

В заключение следва да подчертаем, че "Карсил" е изключително полезен природен препарат, който е ниско токсичен,има широк спектър на действие и може да се използва продължително време без риск от странични нежелани ефекти. Няма тератогенно и канцерогенно действие.

Няма коментари: