неделя, 26 октомври 2008 г.

Специална комбинация от фитоестрогени помага на дамите в менопауза

Извлечени от екстракти на червената детелина и на лена, те облекчават неприятните симптоми през този период от живота на жената

Жената прекарва в климакс 1/3 от живота си. Това означава, че в България около 1,2 милиона жени са в климактериум. Всяка година около 60 000 българки преминават прага на менопаузата. Повечето жени очакват този период с притеснение заради неприятните смущения, с които обичайно е съпътстван. Как сигурно и безопасно могат да се облекчат симптомите на менопаузата ? - да ни отговори на този въпрос потърсихме д-р Николай Генов, н.с. II степен, акушер-гинеколог-ендокринолог от столичния медицински център "Панацея".

"Климактериумът - преходният период от живота на жената, през който овулацията спира и постепенно спада продукцията на полови хормони в яйчниците, обхваща възрастта между 40 и 60 години и може да продължи от 5 до 20 години -обяснява специалистът -Симптомите на климактериума са разнообразни, проявяват се индивидуално и имат различна продължителност. В "критическата възраст" може да се появят:

• менструални нарушения - чести и обилни менструации, нециклични кръвоизливи, липса на мензис;

• невровегетативни и нервно-психични оплаквания — топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност,
депресия, плачливост, чувство за малоценност, намалено либидо;

• атрофични промени на кожата и лигавиците;

• метаболитни промени в липидния профил, водещи до атеросклероза, повишен риск от инсулт и инфаркт, остеопороза."

За щастие вече съществува начин да се повлияе върху най-често срещаните симптоми на менопаузата, успокоява д-р Генов. И обяснява, че това е възможно чрез набавяне на фитоестрогени, които по структури и функция напомнят женските хормони. Такива са съдържащите се в екстрактите от червена детелина и лен два типа фитоестрогени - лигнани и изофлавони. Те спомагат да се компенсира дискомфортът в резултат от недостига на хормони в женския организъм. Единствен на българския пазар ценната комбинация от лигнани и изофлавони съдържа продуктът "Мабел". Благодарение на този си състав нехормоналният продукт на растителна основа е подходящ за всяка жена в климактериума, твърди медикът. Проучванията показват, че редовната употреба на "Мабел" облекчава горещите вълни, нощните изпотявания, главоболието и световъртежа, намалява нервното напрежение, плачливостта, депресивните настроения, умората, понижава риска от остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. При това продуктът няма нежелани странични ефекти и дори след продължителна употреба не води до наддаване на тегло. Със своя естествен произход той е подходящ дори за жени с противопоказания за естроген-заместителна терапия, изтъква д-р Генов. Сега разбирате защо се е доверила на "Мабел" и актрисата Анна-Мария Гюзелева, която прави успешна кариера в Италия.

Няма коментари: