сряда, 15 октомври 2008 г.

Дългото залежаване понижана кръвното

След инфаркт често се наблюдава преходно спадане на кръвното налягане. Това може да се дължи на увреждане на сърцето, появата на неритмичен пулс или по-малкото количество кръв, което се изтласква в аортата.

Често това спадане на налягането е невинно. Обикновено лекарствата, които се предписват за периода след инфаркта, водят до понижаване на налягането. Те трябва точно да се дозират, за да не доведат до твърде ниско налягане и колабиране на пациента.

Дългото лежане също може да окаже влияние върху кръвното налягане и да го понижи. Съществува опасност, ако такива залежали се пациенти рязко станат от леглото. Тогава поради ниското налягане до мозъка не достига достатъчно кръв и те припадат. Самият припадък не е опасен и бързо преминава, но при загубата на съзнание човек може зле да се нарани.

При пациенти, прекарали инфаркт, често настъпват и някои психични промени. Те също могат да доведат до ниско кръвно налягане. То е преходно и бързо отзвучава. Във всеки случай ниското кръвно налягане след инфаркт не е тревожен признак, но изисква наблюдение. И е добре все пак да се установи причината.

Няма коментари: