неделя, 26 октомври 2008 г.

7 изпитани рецепти при цистит

Народната медицина ни дава изпитани рецепти при възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Билките - бял равнец, хвощ и живовляк, са доказали своя лечебен ефект при това заболяване. Предлагаме ви няколко полезни рецепти.

С бял равнец
• Смесват се по 30 г стръкове от бял равнец и цвят от арника с 50 г стръкове от камшик. 1 с. л. от сместа се залива с 200 мл вряща вода, оставя се да кисне за около 1 час, след което запарката се прецежда. Така приготвеният чай се изпива наведнъж след вечеря.

• Разбъркват се добре по 30 г стръкове от бял равнец, корени от гръмотрън и троскот, цветове от невен, бъз и метличина и листа от бреза. В 600 мл вряща вода се поставят 2с. л. от сместа, като се оставя да ври 5 минути на тих огън. След като изстине, запарката се прецежда. Пие се по 3 пъти на ден по120 мл преди хранене.


С хвощ

• Внимателно се разбъркват по 20 г стръкове от хвощ, листа от бреза и мечо грозде и корени от селим. 2 ч. л. от сместа се заливат с 200 мл вряща вода. Запарката се прецежда. Пие се до 3 пъти дневно по 200 мл преди хранене.

• 60 г стръкове от хвощ се смесват с по 30 г коренища от пирей, царевична коса, дръжки от вишни и листа от бреза и с 15 г кори от леска. В половин литър вода се поставят 2 с. л. от сместа. В продължение на 5 минути се варят на тих огън. След това отварата кисне половин час и се прецежда. Приема се по 1 винена чаша 4 пъти на ден преди хранене.

• Вземат се 100 г стръкове от хвощ, 60 г коренища от пирей и 250 г корени от кисел трън. Всички билки се разбъркват добре. 2 лъжици от тях се заливат в половин литър вода и се варят на тих огън за 5 минути. След изстиване отварата се прецежда. Приема се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди хранене.


С живовляк
• 50 г листа от живовляк се смесват със същото количество от следните билки - листа от мечо грозде и бяла бреза и царевична коса. 2 с. л. от сместа се заливат с половин литър вряща вода. За 7 минути отварата се оставя да ври на тих огън, а след изстиване се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден преди всяко хранене.

• 40 г листа от живовляк се смилат в кафемелачка и се разбъркват в 500 г мед. От тази смес се приема по 1 с. л. сутрин и вечер преди хранене.

Няма коментари: