неделя, 26 октомври 2008 г.

Специална комбинация от фитоестрогени помага на дамите в менопауза

Извлечени от екстракти на червената детелина и на лена, те облекчават неприятните симптоми през този период от живота на жената

Жената прекарва в климакс 1/3 от живота си. Това означава, че в България около 1,2 милиона жени са в климактериум. Всяка година около 60 000 българки преминават прага на менопаузата. Повечето жени очакват този период с притеснение заради неприятните смущения, с които обичайно е съпътстван. Как сигурно и безопасно могат да се облекчат симптомите на менопаузата ? - да ни отговори на този въпрос потърсихме д-р Николай Генов, н.с. II степен, акушер-гинеколог-ендокринолог от столичния медицински център "Панацея".

"Климактериумът - преходният период от живота на жената, през който овулацията спира и постепенно спада продукцията на полови хормони в яйчниците, обхваща възрастта между 40 и 60 години и може да продължи от 5 до 20 години -обяснява специалистът -Симптомите на климактериума са разнообразни, проявяват се индивидуално и имат различна продължителност. В "критическата възраст" може да се появят:

• менструални нарушения - чести и обилни менструации, нециклични кръвоизливи, липса на мензис;

• невровегетативни и нервно-психични оплаквания — топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност,
депресия, плачливост, чувство за малоценност, намалено либидо;

• атрофични промени на кожата и лигавиците;

• метаболитни промени в липидния профил, водещи до атеросклероза, повишен риск от инсулт и инфаркт, остеопороза."

За щастие вече съществува начин да се повлияе върху най-често срещаните симптоми на менопаузата, успокоява д-р Генов. И обяснява, че това е възможно чрез набавяне на фитоестрогени, които по структури и функция напомнят женските хормони. Такива са съдържащите се в екстрактите от червена детелина и лен два типа фитоестрогени - лигнани и изофлавони. Те спомагат да се компенсира дискомфортът в резултат от недостига на хормони в женския организъм. Единствен на българския пазар ценната комбинация от лигнани и изофлавони съдържа продуктът "Мабел". Благодарение на този си състав нехормоналният продукт на растителна основа е подходящ за всяка жена в климактериума, твърди медикът. Проучванията показват, че редовната употреба на "Мабел" облекчава горещите вълни, нощните изпотявания, главоболието и световъртежа, намалява нервното напрежение, плачливостта, депресивните настроения, умората, понижава риска от остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. При това продуктът няма нежелани странични ефекти и дори след продължителна употреба не води до наддаване на тегло. Със своя естествен произход той е подходящ дори за жени с противопоказания за естроген-заместителна терапия, изтъква д-р Генов. Сега разбирате защо се е доверила на "Мабел" и актрисата Анна-Мария Гюзелева, която прави успешна кариера в Италия.

Когато купувате и готвите с мед

Есенната епопея с консервите е вече към своя край и идва време да се запасим с мед. В зимните дни е толкова приятно да се стоплиш с чаша чай, подсладен с него, да изпечеш меден сладкиш и дори месо в специална марината.

Защо го наричат „Храна на боговете"?
От древни времена пчелният мед е смятан за еликсир на живота, здравето и младостта. Заради съдържанието на микроелементи, ферменти, органични киселини, витамини, биостимулатори и антибиотични вещества той влияе благотворно на организма и е особено полезен за малки деца и хора с крехко здраве. Медът дарява организма с енергия и сили да преборва болестите. Неслучайно преди излизане на арената римските гладиатори непременно хапвали по малко мед, а древногръцкият философ Демокрит и поетът Анакреон обясняват дълголетието си с всекидневната му употреба. Предците им пък смятали, че с мед се хранят боговете на Олимп. Съвременните учени са установили, че той активизира умствената дейност и помага за пълноценния сън. Как да го избираме?

Ако сега на пазара ви предложат течен, прозрачен мед, не купувайте - той или е фалшификат, или е загряван, при което е загубил всичките си витамини и хранителни елементи. Пресен мед може да намерите през юли и август, но през октомври и ноември истинският в някаква степен вече е кристализирал, защото постепенно губи своята прозрачност и се превръща в плътна маса. Но дори и тогава трябва да изглежда еднороден и не разслоен. Изпробвайте го у дома, като разтворите във вода 1 с. л. от него - разтворът трябва да е леко мътен, но без утайка. По това ще познаете, че няма примеси. За да изглежда „истински" и „кристализирал", някои търговци добавят в бурканите нишесте. Ще ги разобличите, като сложите лъжица от този мед във вода и капнете 4-5 капки йод - разтворът ще посинее, ако продуктът е фалшив.

Какъв вид да предпочетем?
Ако ще го използвате като средство против простуди и белодробни заболявания, купете си липов мед. Високопланинският е прекрасен антисептик, с него може да лекувате рани и ангина. Най-чистият и вкусен мед се получава от бялата детелина. Липовият е ароматен, но с по-остър вкус, а медът от цветовете на плодни дървета е с приятен мирис и вкус и бавно кристализира. Акациевият е превъзходен във всяко отношение и почти бял на цвят. Впрочем, ако пчелите са били подхранвани с глюкоза или захарен сироп, медът също става неестествено светъл.

Какво да готвим с него?
Пчелният мед успешно замества захарта и е идеален за подслаждане на напитки и сладки десерти. Ще останете очаровани от карамелизирани орехи или меден карамел с бадеми например. Медът е отлична основа за сосове. Смесете равни количества дижонска горчица и акациев, ябълков или детелинов мед и полейте салати и горещи ястия с месо или птици. Този дресинг е подходящ също за десертни салати от синьо сирене, круши и печени фъстъци. С мед, кисело мляко и сок от лайм пък подправете салата от пилешко месо, печени чушки, лук, авокадо и сирене фета. А за да мариновате преди печене пиле, добавете в меда джинджифил, чесън, лук, настъргана лимонова кора и червен пипер. Невероятно вкусно е също малко преди пълна готовност да полеете печено месо с мед, разбит със соев сос.

При хрема помага градински риган

Ако страдате от запушен нос, се доверете на лековитите качества на градинския риган (майоран).

Неговите етерични масла и танинови съставки спомагат за отделяне на секретите, почистват носната и устната кухина.

Ето как да го използвате. Загрейте 2 л вода, изсипете в нея една шепа изсушен майоран и оставете 2 минути да ври.

Сипете отварата в дълбок съд, наведете се над него, покрийте главата си с хавлия и останете така в продължение на 10 минути, като дишате дълбоко.

Китайската роза намалява холестерола

Направени проучвания показват, че екстракт от цветовете й понижава лошия холестерол в кръвта и кръвното налягане.

В тази връзка специалистите смятат, че хибискусът (латинското наименование на цветето) е отлично лекарство за хора, които страдат от сърдечни проблеми и нарушено кръвообращение, дължащи се на повишени нива на холестерола.

Затова се препоръчва на тези, които имат такива оплаквания, да пият по 4 чаши дневно чай от китайска роза (продава се в аптеките).

7 изпитани рецепти при цистит

Народната медицина ни дава изпитани рецепти при възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Билките - бял равнец, хвощ и живовляк, са доказали своя лечебен ефект при това заболяване. Предлагаме ви няколко полезни рецепти.

С бял равнец
• Смесват се по 30 г стръкове от бял равнец и цвят от арника с 50 г стръкове от камшик. 1 с. л. от сместа се залива с 200 мл вряща вода, оставя се да кисне за около 1 час, след което запарката се прецежда. Така приготвеният чай се изпива наведнъж след вечеря.

• Разбъркват се добре по 30 г стръкове от бял равнец, корени от гръмотрън и троскот, цветове от невен, бъз и метличина и листа от бреза. В 600 мл вряща вода се поставят 2с. л. от сместа, като се оставя да ври 5 минути на тих огън. След като изстине, запарката се прецежда. Пие се по 3 пъти на ден по120 мл преди хранене.


С хвощ

• Внимателно се разбъркват по 20 г стръкове от хвощ, листа от бреза и мечо грозде и корени от селим. 2 ч. л. от сместа се заливат с 200 мл вряща вода. Запарката се прецежда. Пие се до 3 пъти дневно по 200 мл преди хранене.

• 60 г стръкове от хвощ се смесват с по 30 г коренища от пирей, царевична коса, дръжки от вишни и листа от бреза и с 15 г кори от леска. В половин литър вода се поставят 2 с. л. от сместа. В продължение на 5 минути се варят на тих огън. След това отварата кисне половин час и се прецежда. Приема се по 1 винена чаша 4 пъти на ден преди хранене.

• Вземат се 100 г стръкове от хвощ, 60 г коренища от пирей и 250 г корени от кисел трън. Всички билки се разбъркват добре. 2 лъжици от тях се заливат в половин литър вода и се варят на тих огън за 5 минути. След изстиване отварата се прецежда. Приема се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди хранене.


С живовляк
• 50 г листа от живовляк се смесват със същото количество от следните билки - листа от мечо грозде и бяла бреза и царевична коса. 2 с. л. от сместа се заливат с половин литър вряща вода. За 7 минути отварата се оставя да ври на тих огън, а след изстиване се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден преди всяко хранене.

• 40 г листа от живовляк се смилат в кафемелачка и се разбъркват в 500 г мед. От тази смес се приема по 1 с. л. сутрин и вечер преди хранене.

сряда, 22 октомври 2008 г.

Стресът може да доведе припадък от хипогликемия

Имате хипогликемия. Щом няма съмнение за диабет, прималяването навярно е поради повишена мускулна активност и намален приток на глюкоза към тъканите. Това състояние - хипогликемия - наистина може да доведе до припадък! Стресът провокира бърза хипогликемия, понеже изразходва резервите от глюкоза в кръвта и подготвя припадъка. Какво да правите?


1. Избягвайте захар и сладкиши, сладки безалкохолни напитки, кафе, шоколад. Но непременно включвайте в закуската и обеда храни с повече скорбяла. Тя се разгражда бавно в организма и дава глюкоза постепенно, без да натоварва панкреаса и без да предизвиква хипогликемия. Затова закусвайте с пълнозърнест хляб, а на обед слагайте на трапезата си добре сварени картофи.

2. Във вашата храна трябва да има достатъчно животински белтъци, или поне растителни белтъци от соя. Яжте 2 пъти седмично месо, най-добре - пилешко, или риба - поне 3 пъти.

3. Включвайте към трапезата си зеленчуци - зеле, салати, ряпа.

4. Яйца - по 1 през ден. Млечни продукти - сирене, извара, мляко, кисело мляко - по 1 кофичка дневно.

5. Яжте толкова често, колкото ви се иска, но не по-рядко от 5 - 6 пъти дневно.

6. Избягвайте алкохола. Той е "бързо гориво", аналог на захарта. И както захарта провокира хипогликемични кризи.

7. Всеки ден вземайте витамини от групата В за да си поддържате черния дроб в добра форма. Най-подходящо е да използвате бирена мая.

И не се тревожете! Избягвайте стресовете!

Парализата на лицевия нерв трябва да се лекува незабавно

Парализата на лицевия нерв настъпва внезапно след простуда, особено през зимата, или поради вирусно заболяване. Има една особеност. Нервът минава през доста тесен костен канал и дори лекото му възпаление създава оток и го притиска. Отокът още повече усложнява положението. При сериозните случаи на възпаление на този нерв се паразилират мускулите от същата част на лицето. Устата на пациента се изкривява към здравата страна, окото от болната страна се полузатваря и започва да сълзи, или остава сухо.

Лечението трябва да започне веднага, преди да са настъпили трайни парализи. Трябва веднага да се премахне отокът на нерва, притиснат в тесния костен канал. Използват се нови, много ефикасни противовъзпалителни медикаменти и физиотерапия без електрически процедури. За около 2 седмици неусложнените парези отзвучават. Ако не се получи видимо и трайно подобрение, веднага да се търси мнението на друг специалист. Защото причината за парезата на лицевия нерв може да не е простуда или вирус, а друга. Никакво лечение при екстрасенси и разни самозвани лечители! Това може да струва парализа доживот!

Белият трън помага дори при псориазис

Неговите съставки предпазват от увреждане черния дроб, съдействат за възстановяване след хепатит и помагат при алкохолна цироза, а също така улесняват и елиминирането на жлъчните камъни

Билката бял трън вирее по Средиземноморието, но се култивира и на други места. Нейните плодове и семена съдържат флавоноидите силибин, изосилибин, кверцетин, таксиболин, силихристин и други. Емпиричната медицина е използвала белия трън за лечение на жлъчни заболявания. У нас от него е създаден растителния препарат "Карсил" (легалон, силибин, силимарин).

Основното действие на препарата е хепатопротективно - предпазва от увреждане черния дроб. Този ефект се постига чрез стимулиране на синтеза на структурни функционални протеини и фосфолипиди и ускоряване на регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцитите). В последно време е установено, че "Карсил" действа като антиоксидант - неутрализира свободните радикали и прекъсва процеса на пероксидация на липидите. По такъв начин се възпрепятства разрушаването на хепатоцитите. Едновременно с това препаратът потиска левкотриена и влияе стабилизиращо на клетъчните мембрани на чернодробните клетки, като ги предпазва от деструктивното действие на екзогенните токсини.

Вирусният хепатит също се повлиява благоприятно при третирането му с "Карсил". Лекуваните с препарата болни се възстановяват по-бързо, в сравнение с нелекуваните с него. Обичайното време за подобрение на състоянието е след около 3 седмици. Положителният ефект при над 78% е потвърден не само клинично, но и чрез биохимични тестове.

Препаратът подпомага регенеративните функции на чернодробните клетки след вирусен хепатит В (както и след други заболявания) посредством стимулиране на ядрената полимераза А, в резултат на което се увеличава рибонуклеиновата киселина и Протеиновата синтеза на хепатоцитите. Препаратът упражнява протективно действие и спрямо бъбречната функция и по-специално на мезенгиалните тъканни структури. Изследванията показват, че "Карсил" е традиционно средство за лечение на чернодробна цироза от различен характер, но преди всичко - на алкохолната цироза. Приема се, че препаратът повишава устойчивостта на организма спрямо инфекции и интоксикации, като спомага за възпроизводството на чернодробни клетки, което удължава живота на болните.

Има достатъчно доказателства, че "Карсил" предизвиква разреждане на жлъчката, спомага за разтваряне на жлъчните камъни и улеснява тяхното елиминиране от организма. Прилаган в продължение на около 4 седмици, препаратът води до почти пълно оздравяване. Едновременно с това той нормализира холестерола и триглицеридите.

За съжаление много малко се знае, че"Карсил" е подходящ за лечение на псориазис и поради това не се назначава на пациенти с това упорито заболяване. А е установено, че този препарат потиска левкотриена и подобрява чернодробната функция, като улеснява елиминирането на циркулиращите ендо-токсини, които се образуват при псориазиса.

Препаратът се намесва в синтезата на цикличния аденозин-моно-фосфат в кожата на болните, което е в основата на лечебния ефект.

Нарушенията във въглехидратната обмяна при диабета провокира т. нар. оксидативен стрес. "Карсил" притежава способността да предпазва организма от страничните ефекти на множество химиотерапевтични средства.

В заключение следва да подчертаем, че "Карсил" е изключително полезен природен препарат, който е ниско токсичен,има широк спектър на действие и може да се използва продължително време без риск от странични нежелани ефекти. Няма тератогенно и канцерогенно действие.

Яйцата и млечните продукти освен вкусни, са и ...

Яйца - за здрави нерви
От 100 г белтък от кокоше яйце в човешкия организъм се изгражда 94 г телесен белтък. Освен това яйцата съдържат много витамини и минерали. Лецитинът в жълтъка се грижи за нервите. Внимание - той съдържа относително голямо количество холестерин.


Сирене - против стрес
Тук спадат сирената, които могат да се консумират, без да се оставят да зреят дълго. Меките, пресни сирена съдържат до 60% по-малко мазнини от твърдите, по-богати са на витамини, минерали и белтъчини. Сиренето се препоръчва като храна при стрес, защото той "краде" от белтъчините. Съхранявайте прясното сирене при температура, по-ниска от 3 градуса С.


Кисело мляко - срещу токсините
Млечните киселини изчистват отровите в организма и влияят положително на чревната флора. Ето защо този продукт се препоръчва на хора, които взимат антибиотици. Съдържа калций и калий, който е важен за поддържане нивото на течностите в организма. Полезен е за очите и за кожата.


Прясно мляко - за здрави кости
Благодарение на големите количества белтъчини и калций, то се усвоява лесно и предпазва по-възрастните хора от остеопороза. Съдържа линоленови мастни киселини, които поддържат еластичността на кръвоносните съдове.

Психотропните медикаменти се спират постепенно

Антидепресантите, които се използват при лечение на депресии, фобии, страхови разстройства и натрапчиви състояния, не бива да се спират прибързано и рязко. В противен случай могат да се предизвикат нежелателни и неприятни физически и психически странични ефекти - нервно напрежение, безсъние, главоболие, гадене, безсилие и др.

Възможно е пациентът да изпита също и нетърпение, раздразнителност, превъзбуденост или безпричинно избухване в плач. Лекарите специалисти обясняват тези реакции с факта, че мозъкът не е в състояние веднага да се адаптира към промяната. На него му е необходимо време да привикне към по-ниските нива на серотонина вследствие на спирането на антидепресантите. Именно това е причината за нежелателните странични ефекти от рязкото спиране на психотропните медикаменти.

Ечемикът се лекува с топли компреси

Ечемикът е изолирано възпаление на намиращите се в клепача жлези. Различават се външен и вътрешен ечемик. Външен ечемик се нарича възпалението на видоизменената мастна жлеза на Цайс при космения фоликул. Често се среща във възрастта около пубертета при хора с некоригирани рефракционни аномалии, а също така и при диабетици. Възпалението обикновено се дължи на стафилококова инфекция.


Заболяването започва със слаб оток и зачервяване на клепачния ръб и със слаба болезненост. Впоследствие възпалителните прояви могат да се засилят. Започва да се усеща по-силна болка, парене и тежест. Възможно е да се възпали и да стане болезнен и предишният лимфен възел. Четири — пет дни след като процесът започне, на мястото на заболелия космен фоликул се очертава жълтеникавият връх на ечемика. Самият ечемик се пробива и от него изтича жълта гной. С това усещането на тежест и болка намалява и дори изчезва напълно. В някои случаи не се стига до нагнояване и пробив, а инфилтратът се разнася сам. Когато жлезата нагнои и се пробие, гнойта, която изтича, лесно може да зарази лежащите в съседство космени фоликули на същия и на срещуположния клепач. Поради тази причина след известно време ечемик може да се появи на друго място, а заболяването да продължи месеци или години. Това състояние се нарича хордеолоза. При особено упорити форми трябва да се търси причина и в общото състояние на организма.



Вътрешен ечемик се нарича възпалението на видоизменените мастни жлези на Мейбомиус. В сравнение с външния при него процесът е по-дълбок, протича по-тежко и обхваща по-голяма жлеза. Усещането за тежест и болка е по-значително, отокът е по-голям, а зачервяването - по-силно.


Лечението както на външния, така и на вътрешния ечемик трябва да започне със сухи топли апликации (компреси). Чрез тях се цели да се улесни разнасянето или набирането на инфилтрата. При лечението могат да бъдат използвани и капки за очи, съдържащи антибиотици и кортикостероиди. Ечемикът никога не трябва да се изстисква поради опасност от разпространяване на инфекцията към орбитата и риск от тромбофлебит на орбитните вени или на кавернозния синус. В отделни случаи може да се наложи хирургична интервенция - инцизия (разрязване) и евакуация на гнойта.

Промени, настъпващи през климактериума

Това е период от живота на жената, през който постепенно заглъхват генеративните и хормоналните функции на яйчниците.


Климактериума започва с предменопауза, на 45-48 години, когато често има атипични смущения в кръвотеченията. Той предшества менопаузата - пълно спиране на менструацията до около 52-годишна възраст. Промените в менструацията при настъпването на климактериума може да са свързани с различни усещания на дискомфорт - топли вълни, нервно напрежение, депресивно състояние, изпотяване, безсъние. Това се дължи на дисбаланс между хормоните.

Какво не знаете за спанака, лука и доматите

Спанакът съдържа желязо и много фолиева киселина - важни за кръвта, както и голямо количество калций и фосфор, които укрепват костите. Един съвет - не притопляйте спанака, след като веднъж вече е изстинал.


Доматите са богати на витамин А, С и Е, които поддържат кожата и лигавиците, а пигментът ликопен се бори със свободните радикали, разрушаващи клетките. Доматите премахват отоците и стимулират храносмилането, а калият, който съдържат, сваля високото кръвно налягане.


Лукът активизира храносмилането, засилва апетита, предпазва черния дроб, жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Действа антибактериално и спира възпаленията. Режете лука много на ситно, за да се освободят неговите полезни съставки - фитонцидите.

Вкусно и здравословно

Червеното цвекло засилва апетита. Съдържа минерали - магнезий и мед. Те освен че подобряват апетита, също така подпомагат жлъчката и пазят от свободни радикали. Преди да обработите цвеклото, намажете ръцете си с оцет, за да избегнете неприятните петна по кожата.


Целината изчиства лошия дъх. Засилва отделянето на слюнка и жлъчка, помага на храносмилането и действа Пикочогонно. Заради високото съдържание на калций е важна за зъбите и костите. Не се препоръчва в големи количества на хора с бъбречни заболявания.


Гъбите шиитаке, внасяни от Япония и Китай, съдържат аминокиселини, които са незаменими при изграждането на нови клетки. Тези гъби са богати на селен, който заедно с витамин Е пази имунната система. Когато купувате гъби шиитаке, внимавайте опаковката да е цяла и те да са добре затворени.

сряда, 15 октомври 2008 г.

Яжте царевично масло срещу невроза

Царевичното масло има много интересен аромат - мирише на пуканки. По степен на усвояване от организма то е след зехтина. За възрастните е полезно с повишеното съдържание на витамини от групата В. Затова е добре да се консумира при постоянно лошо настроение в третата възраст, невралгии и неврити. Помага при болезнени пукнатини в ъглите на устните, изгаряния и кожни проблеми.

Лененото масло по степен на усвояемост е по-зле от царевичното. Но в него има много витамин Р и провитамин А. Особено се препоръчва при старчески депресии, срещу тях е по-добро от царевичното масло. Подобрява зрението, забавя увреждането на ретината при диабетна ретинопатия. Това масло обаче трябва да се пази на тъмно, защото се променя от светлината.

Соевото масло е много богато с микроелементи, особено селен и цинк. А това са микроелементите, които пазят от рак! Затова след онкологични операции - и за възрастни, и за млади! - е добре да се консумира повече соево масло. Изключение правят само операциите от рак на гърдата. Той е хормонален рак, а в соята има растителен естроген, който не е полезен в този случай.

Изоставят се високо калоричните храни - месо, масло, яйца. И се включват нискокалорични зеленчуци и плодове.

Хипертония и умора "премрежват" очите

"Премрежването" на очите често се дължи на умора на малките мускули, които променят формата на лещата и я пригаждат за близко и далечно виждане.

Физическата умора на цялото тяло дава такава реакция, но също - и специфичната умора на очите. Ако сте седели дълго пред телевизора, или сте се взирали с часове в книга с дребен шрифт - това е естествена последица. Но може да има и други причини. Щом сте пили лекарства срещу високо кръвно налягане, и то е паднало прекалено, зрението отговаря по този начин. Рязкото и голямо снижение на кръвната захар също "премрежва" погледа. Това е естествена реакция на организма за защита срещу липсата на захар в такива нежни органи като очите.

Различавайте добре „премрежването"от раздвояването на зрението. Ако образът пред очите ви се раздвоява и това явление трае повече от час, веднага търсете офталмолог или невролог!

Компреси с мед лекуват екземи

В пчелния мед има противовъзпалителни и обезболяващи вещества. Те не са толкова силни както аспирина и парацетамола. Но действат върху възпалените тъка-нипо подобен начин, а нямат нежеланите странични ефекти на хапчетата. Затова чаят с мед се препоръчва при коремни болки от ентерит и колит.

Поради противовъзпалителното му действие, с мед могат да се правят компреси върху болезнени синини от удари. Пулсиращата болка и топлината на натъртеното място намаляват. Това обезболяващо действие на меда се съчетава с ефекта му против агресивните микроби. В меда има антибактериални съединения.

Много растения изобилстват с природни антибиотици. Пчелите ги вземат от цветовете и ги влагат в меда. Затова с компреси с мед се лекуват инфектирани екземи, загноили и незарастващи рани. Медена гаргара или чай с мед помагат при ангини и простуди с гърлобол.

Дългото залежаване понижана кръвното

След инфаркт често се наблюдава преходно спадане на кръвното налягане. Това може да се дължи на увреждане на сърцето, появата на неритмичен пулс или по-малкото количество кръв, което се изтласква в аортата.

Често това спадане на налягането е невинно. Обикновено лекарствата, които се предписват за периода след инфаркта, водят до понижаване на налягането. Те трябва точно да се дозират, за да не доведат до твърде ниско налягане и колабиране на пациента.

Дългото лежане също може да окаже влияние върху кръвното налягане и да го понижи. Съществува опасност, ако такива залежали се пациенти рязко станат от леглото. Тогава поради ниското налягане до мозъка не достига достатъчно кръв и те припадат. Самият припадък не е опасен и бързо преминава, но при загубата на съзнание човек може зле да се нарани.

При пациенти, прекарали инфаркт, често настъпват и някои психични промени. Те също могат да доведат до ниско кръвно налягане. То е преходно и бързо отзвучава. Във всеки случай ниското кръвно налягане след инфаркт не е тревожен признак, но изисква наблюдение. И е добре все пак да се установи причината.

Как се лекува професионалният спазъм?

Спазмите на някои мускули са характерни за определени професии като машинописки, шивачи, художници, музиканти, служащи, които работят на клавиатурите на компютри. И спортисти също страдат от тях - особено тенисисти, играчи на пинг понг, боулинг. Медицината ги нарича акционни дистонии и са свързани с постоянни, повтарящи се движения.

Най-чести са на ръцете, но могат да се появят и на краката - например у шофьори на таксита, които по цял ден са с краката на педалите. Спазъмът обикновено е болезнен, може да извие ръката в неестествено положение. Може да се прояви в повтарящи се движения, които като че идват насила, без пациентът да може да им се съпротивлява.

Тези прости спазми могат да са само началото на затруднения за други, по-сложни и по-важни движения. Например - да препятстват писането на ръка, свиренето на цигулка или пиано, фината работа на електротехника. Тогава стават сериозна пречка за професията. Ако се спъва писането - графоспазъм, тогава пръстите се свиват болезнено около писалката, китката се извива и опъва. Шивашката дистония е много разпространена. Пръстите на ръката се вкопчват в ръкохватката на ножицата, около иглата за шиене, или върху плата, подаван за шев. Най-опасни са дистониите на ръцете, когато се работи с режещи или пробиващи инструменти, защото внезапният спазъм може да изведе прибора в погрешна посока и да причини тежко нараняване.

Лечението на дистониите е сложна, но благодарна работа за невролога. Защото медицината има сигурни средства да лекува това двигателно разстройство. Най-напред трябва да се постави сигурна диагноза за причината. Тя може и да не е толкова явна, както е при професионалните дистонии. От диагнозата зависи и предписване на подходящи лекарства и режим на натоварване на мускулите. Рядко е, но може да се наложи ръката или кракът да бъдат временно обездвижени.

Силният стрес води до световъртеж

При силен стрес в организма се отделят голямо количество хормони от надбъбреците - адреналин и кортизол. Те свиват малките кръвоносни съдове и повишават кръвното налягане. И понеже равновесието зависи от полукръжните канали във вътрешното ухо, а те се снабдяват с кръв чрез малки артерийки, свиването им води до виене на свят.

Едновременно с виенето на свят може да намалее и слухът. Първо се намалява чуването на високите звуци. Това обикновено минава по-незабелязано. Ако стресът продължи дълго време, намалява чуването и на най-ниските звуци. Понеже човешкият говор е в ниския регистър, това веднага се забелязва.

Опитайте се веднага да преодолеете стреса. Така ще прекъснете вредното му влияние върху равновесието и слуха. И започнете да вземате таблетки Агапурин. То е лекарство, което разширява малките кръвоносни съдове в мозъка, очите и ушите. Вземат се по 1 таблетка Агапурин 2 до 3 пъти дневно според указанието в опаковката.

Как да се справите с топлите вълни?

Лечението на климактеричните прояви не трябва да започва с хормонални препарати, а с растителни. Това са фитоестрогените. Те се намират в зеленчуците и варивата соя, леща, детелина. Усиленото консумиране на соя успокоява климактеричните прояви в около 40% от случаите.


На пазара се предлагат:
* Мелброзия, която е смес от цветен прашец и пчелно млечице. Действието е от ензими и фитохормони.
* Менокомфорт е билково - хранителна добавка, в която има масло от пореч, рибено масло, дрожди, пчелен восък, соев лецитин, витамини.
По наши данни Менокомфорт действа ефикасно в около половината от случаите.

вторник, 14 октомври 2008 г.

Медът може да замени антибиотиците

За лечебните свойства на меда е известно отдавна. Учените обаче не предполагали, че популярното „народно средство" може да бъде много по-ефективно. Както изяснили холандски учени, медът е способен да унищожи бактериите, предизвикващи хронична хрема. Ефективността на средството в някои случаи е дори по-голямо от антибиотиците.

Канадски учени от университета в Отава изследвали действието на меда върху 11 щама от микроогранизми. Известно е, че микроорганизмите нерядко придобиват устойчивост към антибиотиците и практически не се поддават на въздействие.

Медът унищожава бактериите, смята се, че лъжица мед преди лягане помага да се справим с пристъпите на кашлица у деца по-малки от 6 години, а също така обезпечава здрав сън.

По думите на учените, медът има способността да лекува хронична хрема. Известно е, че хремата се предизвиква както от вируси, така и от бактерии. Вирусната хрема не изисква приемането на антибиотици и обикновено минава сама.

Бактериалната хрема трябва да се лекува с антибиотици, но ако бактерията е придобила устойчивост, то заболяването може да премине в хронична форма. В този случай медът може да стане ефективен заместител на антибиотиците, смятат канадците.

Чаят от лайка лекува диабет

Дълго време се считаше, че чаят от лайка лекува възпалението, успокоява нервната система и спасява от безсъние. Неотдавна учените стигнаха до извода, че настройката от лайка е прекрасно лечебно средство за болните от захарен диабет.

Целебната напитка снижава нивото на захарта в кръвта и помага да се предотвратят такива усложнения на диабета като слепота, заболявания на бъбреците, влошаване на работата на нервната и сърдечно-съдовата система и хиперглекимия.

Било проведено изследване с участието на доброволци, болни от диабет II тип. В течение на три седмици те редовно пиели чай от лайка и се оказало, че нивото на захарта в кръвта им се снижило с 25%. Медиците считат, че положително влияние на организма оказват 1-2 чашки лайков чай на ден.